Humanite Psikiyatri Psikolojik Testler Laboratuvarı

Psikolojik testler, standart koşullarda yapılan gözlem ve/veya görüşme anlamını taşır. Psikolojik testler, bireylerin yetenekleri, becerileri, performansları, güdüleri, tutumları, savunmaları, vb. hakkında bilgi verecek soruların sorulmasına ortam ve olanak sağlayan sistemli bir yaklaşımdır.

Psikolojik testler bireylerin kişilik özelliklerini tanımada, betimlemede, gelecekle ilgili davranışları yordamayı amaçlayan kuramsal bilgileri üretmede ve bireylerin günlük yaşamlarında pratik değeri olan karar verme süreçlerinde önemli işlevleri yerine getirir.

Bugün testler çok çeşitli amaçlar için ve değişik alanlarda kullanılmaktadır. Ancak sağlıklı bir sonuç alabilmek için testin standardizasyonunun yapılmış, normlarının saptanmış, güvenilir ve geçerli olması gerekir. Diğer önemli gerekçe ise bu testlerin eğitimini alan yetkin uzman psikologlar tarafından yapılmasıdır.

 

UYGULANAN PSIKOLOJIK TESTLER NELERDIR?

Türkiye'de kullanılan testleri 5 alanda toplamak mümkündür:

  • Kişilik Testleri ( RORSCHACH, MMPI, TAT )
  • Nöropsikolojik Testler
  • Zeka Testleri ( WAİS, WİSC-R)
  • Çocuk Değerlendirme Testleri
  • Ölçek ve Envanterler

 

  1. KİŞİLİK TESTLERİ

RORSCHACH TESTİ

Rorschach  Projektif Kişilik  Testi Nedir?  Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

İsviçreli psikiyatr Hermann Rorschach tarafından psikiyatri dünyasına kazandırılmış , projektif (yansıtmalı) bir kişilik testidir. Babası dönemin önemli ressamlarından biri olan Rorschach, psikiyatri çalışmalarını Bleuler’in yanında yürütmüş, psikanalizden ve özellikle Jung’dan etkilenmiştir. 1911 yılında mürekkep lekeleri ile ilgilenmeye başlamış, lekeleri algıyı incelemek üzere kullanırken, değişik hastalık gruplarındaki insanların  ayrı tepkiler verdiğini gözlemiş ve lekeleri  kişiliğin dinamik özelliklerini anlamak ve tanıya varmak  için kullanmaya başlamıştır. Uzun bir geçmişe sahip olan test, bugün dünyada psikiyatri hastanelerinde ve kliniklerinde , psikiyatrik tanı amaçlı kullanılmakta olup, aynı zamanda  hastaların kişiliklerin derinliklerinde yatan bilinçdışı süreçlerini anlamaya yardımcı, dinamik kökenli- diagnostik bir  kişilik testidir.

Rorschach Testi Ne Amaçla Uygulanır Ve Nasıl Bir Katkı Sağlar?

Rorshach testi diagnostik özelliği ile klinik alanda, özellikle klinik tanılamanın yapılmasının güç olduğu ilk atak gibi durumlarda, hekim için destekleyici bir unsur olabilmekte,  ayrıştırılmış tanıların belirlenmesinde kolaylık sağlamaktadır. Hasta için ayırıcı tanının yapılması ile farmakoterapiden, psikososyal terapiye, ,aile ve hastanın bilinçlendirilmesi , tedavinin en etkin şekilde planlanması, hastanın terapötik çalışmadan ne ölçüde fayda göreceğinin belirlenmesine kadar pek çok alanda hizmet etmektedir.

Test Kimlere, Nasıl, Kim Tarafından  Uygulanır?

Rorshach projektif kişilik testi, 7 yaşından itibaren çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlılara uygulanabilir.   Testin uygulama, kodlama, ve yorumlama eğitimini almış uzmanlar tarafından uygulanması gerekmektedir.  İki farklı ekole dayanmaktadır. Her iki ekolde kendi içinde farklı bakış açısı ve metadoloji gerektirmektedir. 10 adet simetrik mürekkep lekelerinden oluşan kartlar belirli bir sıra ile danışana gösterilir ve şekilleri yorumlamaları istenir. Söylenen her malzeme yazılarak sonradan kodlanır ve testör tarafından değerlendirilir. Hem psikogram hem de içerik analizi ile tüm süreç bütünleşir ve kişi hakkında detaylı ve bütüncül bir kavrayış ortaya çıkar.

Hastanın İç Dünyasında Neyi Yansıtır?

Test, bir yandan kişinin algılama, kavrama, anlam oluşturma, muhakeme gibi bilişsel işlevlerini değerlendirirken , aynı zamanda ruhsal yapısının içsel dinamiklerini anlamımızı sağlar.  Hastanın benlik algısı, sosyal çevre ile ilişkilerin niteliği, erken dönem yaşantıları ve imagoları , ruhsal çatışmaları, onlar ile hangi savunma düzenekleri ile başettiği,  beden imgesi, duygusal süreçleri, düşlem kapasitesi,  gibi bir çok alanda bilgi vermektedir. Kısacası bir anlamda, buzdağının altında, görünmeyen, bilinçdışı olarak tanımlananı verir.

MMPI(MİNNESOTA ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK ENVANTERİ)  

MMPI Nedir?

MMPI (Minnesota Multifaz Kişilik Envanteri) 1939 yılında  ABD’de Minnesota Üniversitesinde geliştirilmeye başlamış,  566 adet sorudan oluşan güvenilirlik ve geçerlilik çalışmaları yapılmış ve Türkçeye uyarlanmış şekli ile ülkemizde ve dünyada pek çok psikiyatri kliniğinde kullanılan objektif bir kişilik testidir.

MMPI uygulanan bireyin kişilik özelliklerini objektif ve bilimsel kriterler kullanarak ortaya çıkartabilen bir özelliğe sahiptir. Kişilik tespitinde kullanılabilecek en güvenilir ve geçerli testlerden biridir. Testin uygulandığı kişiden beklenen, 566 adet soru için her maddeyi okuması ve kendisi için uygun durumu ifade eden doğru/yanlış maddesini seçmesidir. Uygulanma süresi test alan kişinin cevaplama hızına bağlı olarak değişmekle birlikte yaklaşık 90 dakikadır.

Hangi Alanlarda, Ne Amaçla Uygulanır?

Yaygın olarak psikiyatri kliniklerinde şu teşhislerin belirlenmesine yardımcı olmak amaçlı kullanılmaktadır:

Depresyon, Hipokondriazis, Histeri, Psikopatik sapma, Kadınlık-erkeklik, Paronoya, Psikasteni(saplantı-takıntı), Şizofreni,   Hipomani, ve Sosyal İçedönüklük.

Ancak test sadece tanı amaçlı kullanılmaz.  Değerlendirme yapılırken, klinik alt ölçeklerin belirli puan kriterlerin altında olduğu durumlarda, bize hastanın kişilik yapısı, kişiliğin temelini oluşturan belirli  özellikleri hakkında bilgi verir. Test aynı zamanda, hastanın testi doldururken kendi içindeki tutarlılığı,  savunmacı tavrı, kendini ne kadar dürüstçe yansıttığını değerlendirme özelliğine sahiptir.

Ayırıcı tanı, psikiyatrik hastalıkların şiddetini ölçmek,  ya da kişiliğin baskın belirgin özelliklerin belirlenmesine yardımcı olmak dışında, zamanla ya da tedavi edici yaklaşımların sonucundaki değişimleri görebilmemizi de sağlamaktadır.

 

TAT ( TEMATİK ALGI TESTİ )

TAT Nedir ?

Kişinin düşünce, duygu, davranış ve motivasyonlarına dair bilgi veren projektif bir testtir. Bireyin aile ve kişilerarası ilişkileri ile ilgili yorum yapmayı sağlar.

Test Süreci Nasıldır ?

Test 31 tane karttan oluşur. Bu kartlardan bazıları sadece erkekler bazıları ise sadece kadınlar içindir.  Kişilerden her resim için başı, ortası ve sonu olan bir  hikaye anlatması istenir. Verdiği yanıtlarında olması gereken belli bir cevap yoktur; kişiye göre değişmektedir.  Daha sonra bu hikayeler analiz edilmektedir. Test süreci  ortalama 1 – 1 buçuk saat sürmektedir.  

Hangi Amaçla Kullanılır ?

TAT’ nin amacı kişiliğin altında yatan dinamiklere ulaşmak, temel çatışmaları, dürtüleri ve  uyuşmazlıkları belirlemektedir. Resimler hayal gücünü verimli biçimde uyarır.  Hem nevroz hem de psikotik boyutları açığa çıkarmada etkilidir.  Terapi sürecinde hasta daha yakından tanınır; kişinin başetme becerileri, çatışma çözme yöntemleri, savunmalarını kısacası   kişilik yapılanmasının anlaşılmasında önemli rol oynar.

  1. NÖROPSİKOLOJİK TESTLER

Nöropsikolojik  testlerin değerlendirmesi, özellikle depresyon-demans ayırıcı tanısı ve unutkanlık sorununun hangi alanlarda ve ne ağırlıkta olduğu konusunda bilgi sağlamakla birlikte, hekimin tedavisini yönlendirme ve hastanın takip süreci konusunda önemli katkılar sağlamaktadır.

Günümüzde unutkanlık  şikayeti ile kliniklere başvuran hastaların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Unutkanlık şikayeti her zaman önemli organik bir bozulmayı işaret etmese de  , bazı durumlarda nörolojik bir bozulmayı işaret eden  demansların habercisi de olabilir.  Demans (en bilenen şekli ile Alzheimer hastalığı), yaşla birlikte giderek belirgin hale gelen, ilerleyici seyir gösteren hafıza sorunları, günlük yaşam becerilerinde kayıplar, duygudurum ve davranış değişiklikleri olarak tanımlanır. Böyle bir durum söz konusu ise erken teşhis çok önemlidir. Bu yüzden özellikle ailede demans öyküsü olan, belirli bir yaşın üstünde, kendisi ve çevresi tarafından unutkanlık ya da farklı bilişsel işlevlerinde bozulmaların olduğu fark edilen kişilerin kapsamlı bir değerlendirme için uzmana başvurmaları önemlidir.  Nöropsikolojik testler hastalığın erken evrede tespiti anlamında kritik önem teşkil etmektedir . Nöropsikolojik değerlendirme, nörolojide yardımcı muayene yöntemlerinden biridir. Bu muayene beyin-davranış ilişkisi temeline oturan nöropsikolojik testlerle gerçekleştirilir ve nöroloji hekimi tarafından yapılan kapsamlı muayene  önemli destek sağlar.

Hastaya yaklaşık 2 saat süren  dikkat, yürütücü işlevler, dil, görsel mekansal işlevleri , bellek süreçlerini kapsayan tam bir nöropsikolojik değerlendirme bataryası uygulanır ve uzman tarafından her bilişsel alandaki işlevsellik değerlendirilir. Hangi alanlarda ne  tip kayıplar olduğuna bağlı olarak ayırıcı tanı belirlenebilir. NPT bataryası, Alzheimer tip demans başta olmak üzere tüm demans tiplerini, depresyon, öğrenme ve dikkat bozukluklarının ve  farklı nöropsikolojik hastalıkların  tespitinde  önemli katkı sağlamaktadır.

  1. ZEKA TESTLERİ

Wisc IV (Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği- IV)

WISC IV, bireysel olarak uygulanan ve 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay yaş aralığındaki çocukların bilişsel yeteneklerini ölçen, klinik ölçme aracıdır. Bu ölçek, WISC R’ın (Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği III) yenilenmiş son biçimidir.

Belirli bilişsel alanlardaki zihinsel işlev görmeyi (intellectual functioning) temsil eden alt testler ve bu alt testlerin dönüştürülmüş puanları ile genel zihinsel yeteneği temsil eden dönüştürülmüş puanların da hesaplanmasını sağlamaktadır.

WISC IV, çocukların farklı alanlarda becerileri değerlendiren 15 alt testten oluşmaktadır.

Uygulama süresi ortalama 60-120 dk olarak öngörülmekte ve kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.

Uygulama sonucunda ise, ölçüm uygulanan kişinin ilgili beceri alanlarına dair güçlü ve geliştirilmesi gereken yanlar ortaya çıkarılmakta, klinik ortamda planlanacak destek programı için zengin bir veri sağlamaktadır.

WISC IV, uygulayıcı sertifikasına sahip olan, deneyimli bir klinik psikolog tarafından uygulanmalıdır.

WAIS-R (Wechsler Yetişkinler için Zeka Ölçeği- III)

WAIS-R, 16 yaş ve üzeri bireylerin zihinsel yeteneklerini ölçmek amacıyla kullanılmaktadır. Test, sözel ve performans olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Sözel bölüm bireyin sözel muhakeme, sözel ifade, sözcük dağarcığı, işitsel dikkat, uzun süreli bellek gibi sözel becerileri ölçen alt testlerden oluşurken, performans alt bölümü ise görsel dikkat, görsel-algısal organizasyon, üç boyutlu algılama, psiko-motor beceriler, işler bellek gibi daha çok performansa dayalı alt testlerden oluşmaktadır.

Türkiye normları henüz olmayan WAIS-III, Amerikan normları ile değerlendirilmekle birlikte, deneyimli klinisyenler tarafından bireyin zihinsel becerileri ile ilgili detaylı bir bilgi vermekte ve klinik amaçlarla sıklıkla kullanılmaktadır. WAIS-III kişinin, güçlü ve geliştirilmesi gereken zihinsel yetenekleri ile ilgili detaylı bir bilgi sunmakta ve ölçme amacının yanı sıra terapi planının yapılmasında da oldukça önemli bir değerlendirme aracı olarak görülmektedir.

Uygulama, puanlama ve yorumlamada özel eğitim ve deneyim gerektiren WAIS-III Ölçeği’nin uygulanması, kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 1,5-2 saat sürmektedir.

 

  1. ÇOCUK DEĞERLENDİRME TESTLERİ

Gesell Gelişim Figürleri Testi

3-7 yaş arasında yer alan çocuklara uygulanan bir performans değerlendirme testi olup çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel bellek, el göz koordinasyonu ve  kas becerilerini ölçer. Ayrıca çocuğun fiziksel ve biyolojik gelişiminin izlenmesi, bulunduğu yaşa ait davranışları yapıp yapmadığı gibi genel gelişim süreçlerinin incelenmesine ve değerlendirme yapılmasına olanak sağlar.

Teste kolaydan zora doğru sıralanmış 7 ana şekilden oluşur. Çocuklardan kısa bir süreyle gösterilen şekilleri bellekte tutarak aynılarını çizmeleri istenmektedir. Çizilen şekiller puanlanarak değerlendirme yapılır. Toplam puan çocuğun gelişim düzeyini göstermektedir

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

Çocuğun okula uyum sağlaması için fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişim açısından belirli bir düzeyde olmalıdır.

Metropolitan okul testi 5 ile 6 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilen çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen bir performans testtir. Bu teste okula yeni başlayacak öğrencilerin birinci sınıf talimatlarını anlamaya hazır olmalarını sağlayacak olan özelliklerini ve başarılarını ölçmek amacıyla hazırlanmıştır.

Test bireysel olarak uygulanmakta olup uygulanma süresi 24 dakikadır. Kelime anlama, cümleler genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.

Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi

Görsel algıları değerlendirmeye yardımcı olan, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen bir performans testidir. Bir kağıt kalem yapılan bir test olan frostig görsel algı testi 4-8 yaş arasında olan çocuklara bireysel veya grup şeklinde uygulanabilmekte ve yaklaşık olarak 35 - 45 dakika sürmektedir. Test el göz koordinasyonu, şekil zemin ayrımı, şekil sabitliği, mekan konum algısı, mekan ilişkilerinin algısı gibi görsel algılamanın beş farklı alanını incelemektedir.

Ankara Gelişim Tarama Envanteri (Agte)

Çocukların dil, bilişsel, ince ve kaba motor becerileri, sosyal beceri, öz bakım becerilerini değerlendirmek amacı ile anneden, aileden veya çocukla ilgili kişilerden alınan bilgilere doldurulan bir gelişim testidir. Çocuğun genel gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir envanterdir.

0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulan test toplam 154 maddeden oluşmakta olup ve testin süre sınırlandırılması yoktur. Sorular Evet-Hayır- Bilmiyorum şeklinde puanlanarak yapılır. Test, çocuğun gelişim alanlarında takvim yaşına göre ne kadar geri ya da ileri olduğunu ayrıntılı olarak belirleyebilme olanağı verir. Envanter gelişimsel gecikme ve düzensizlik açısından risk altında olduğu düşünülen bebeklerin ve çocukların erken  dönemde tanınması ve kendileri için gerekli önlemlerin alınabilmesine olanak sağlamaktadır

Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi

Çocukların görsel algı, görsel motor koordinasyon ve küçük kas becerileri gelişimi hakkında bilgi veren bir performans testidir.

5 yaş 6 ay ile 10 yaş 11 ay arasındaki çocuklara bireysel olarak uygulanmaktadır. Toplam 9 şekilden oluşan bir kağıt kalem testidir. Zaman sınırlaması yoktur.

Her şekil çocuğa sırayla gösterilir ve şeklin kağıda  kopya edilmesi istenir. Puanlama çocuğun çizdiği şekillerdeki hatalara bakılarak yapılır. Çocuğun bilişsel düzeyi, okul başarısı, görsel motor performans, nörolojik bozulma, yürütücü işlevlerde bozulmaya ilişkin bilgiler elde edilebilmektedir.

Peabody Resim Kelime Testi

2-12 yaş arasındaki çocuklara dil gelişimi ölçmek amacıyla uygulanan bir performans testidir

Teste resimlerle kelime gelişimini ölçmeyi amaçlayan sorular vardır. Teste süre sınırı yoktur. Her karta 8 resim bulunmaktadır. Çocuktan kendisine söylenen kelimeye uygun resmi göstermesi istenir.  Kronolojik yaşına göre çocuğun alıcı dil yaşı bulunur.

Porteus Labirentleri Testi

7-14 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zeka testi olarak kullanılmaktadır.

Test yaş aralıklarına göre belirlenmiş çeşitli zorluk derecesindeki 12 labirent karttan oluşmaktadır. Verilen yönergeler doğrultusunda labirentlerin doğru şekilde çözülmesi temeline dayanır. Performansa dayalı bir testtir. Bireysel olarak uygulanmaktadır. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur.

 

  1. PSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME ÖLÇEK ve ENVANTERLERİ

Psikiyatride ölçekler tanı koyma, sınıflandırma ve sıkıntının şiddetini anlama açısından büyük önem taşımaktadır. Bu ölçekler bireylerin farklı durumlardaki ya da kişilerarasındaki süreçlerini değerlendirir. Bu değerlendirmeler tedavi süreci için önemli rol oynar.

Ölçeklerden bazıları hastaların kendisinin değerlendirdiği, bazıları yakınlarının doldurduğu bazıları da  klinisyenin değerlendirdiği şeklindedir. Her ölçek kendi yönergesindeki kurallar uygulanarak doldurulur.  Kişinin kimsenin etkisi altında kalmaması için tek başına doldurması tercih edilir.  Merkezimizde kullanılan ölçekler uygulandıkları alana göre genel tarama, psikoz, duygudurum, intihar,  kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk,  geriatri, bağımlılık, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, cinsel işlev bozuklukları, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, içgörü, kişilik özellikleri,  genel işlevsellik, kişilerarası ilişkiler gibi bölümlere ayrılmıştır. Bu ölçekler aşağıda verilmiştir.

Genel Tarama

Scl-90 belirti tarama listesi

Genel sağlık anketi ( GSA)

Kısa semptom ölçeği

 

Şizofreni-Psikoz

Maudsley assesment of delusions , (Hezeyan Değerlendirme Ölçeği)

İşitsel varsanıların bilişsel değerlendirilmesi

İşitsel varsanılarla ilgili inanışlar ölçeği

Marmara Tedaviyi Değerlendirme Aile Görüşme Formu ( şizofreni hastaları için)

Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği ( BPRS)

Pozitif Semptomları Değerlendirme Ölçeği ( SAPS)

Negatif Semptomları Değerlendirme Ölçeği ( SANS)

Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği

Psikotik semptom değerlendirme ölçeği (PSYRATS)

Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği

Şizofrenide Eksik Sendromu Çizelgesi

Ekstrapiramidal Belirtileri Değerlendirme Ölçeği

Rockland Simpson Geç Diskinezi Değerlendirme Ölçeği

 

Duygudurum Bozuklukları ( Bipolar-Depresyon)

Young Mani Derecelendirme Ölçeği

Bech Rafaelson Mani Ölçeği

Bipolar Bozuklukta İşlevsellik Ölçeği

Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği

Beck Depresyon Envanteri

Montgomery-Asberg Depresyon Derecelendirme Ölçeği

Edinburg Doğum sonrası Depresyon Ölçeği

Mevsimsel Gidiş Değerlendirme Formu

Duygulanım Şiddet ve Sosyal Bozulma Ölçeği

Duygudurum Bozuklukları Ölçeği

Memphis, Pisa, Paris ve San Diego Mizaç Değerlendirme Anketi

Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği

 

İntihar

Beck Umutsuzluk Ölçeği

İntihar olasılığı ölçeği

İntihar-çözüm yolları ölçeği

California İntihar Girişimini Kestirme Testi

 

Kaygı Bozuklukları

Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği

Durumluk-sürekli Kaygı Envanteri

Penn State Endişe Ölçeği

Anksiyete Duyarlılığı İndeksi

Akut Panik Belirtileri Dökümü

Panik Agorafobi Ölçeği

Panik Bozukluğu Şiddet ölçeği

Yaşam Boyu Panik – Agorafobik Spektrum Ölçeği

Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği

Travma sonrası stres bozukluğu ölçeği ( TSSB-Ö)

Travma sonrası stres belirtileri ölçeği

PTSB Soru Listesi

Sağlık Anksiyetesi Ölçeği

Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği

Dissosiasyon Ölçeği ( DIS-Q)

Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği ( DES)

Somatoform Dissosiyasyon Ölçeği ( SDQ)

Stres belirtileri ölçeği

Stresle baş etme ölçeği

Tükenmişlik Ölçeği

Beden Dismorfik Bozukluğu Değerlendirme Formu ( BDDE-SR)

Beden Dismorfik Bozukluğu Soru Formu (BDDQ)

 

Kaygı Boz. – Okb

Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği

Padua Envanteri

Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi

Clark-Beck Obsesyon-Kompulsiyon Ölçeği

İstem Dışı Düşünceleri Yorumlama Envanteri

Obsesif İnanışlar Anketi

Düşünce- Eylem Kaynaşması Anketi

Sorumluluk Tutumları Ölçeği

Düşünce Kontrol Anketi

Çıkarımsal Karmaşa Ölçeği

Beyaz Ayı Düşünceyi Bastırma Envanteri

Penn Dinsel Kaygılar Envanteri

ÜstBilişler Ölçeği

 

 

Geriatri

Alzheimer Hastalığı Değerlendirme Ölçeği

Standardize Mini Mental Test

Yaşlılar için Depresyon Ölçeği

Cornell Demansta Depresyon Ölçeği

Deliryum Derecelendirme Ölçeği

Premenstrüel Değerlendirme Formu

 

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite

Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Ölçeği

Burdon Dikkat Testi

Jasper- Goldberg Yetişkinler için Dikkat Dağınıklığı Ölçüm Soruları

Wender-Utah Derecelendirme Ölçeği

 

 

Bağımlılık

AUDİT Alkol Kullanım Bozukluklarını Tanıma Testi

Bağımlılık Profil Endeksi ( Tarama, Klinik ve Ergen Formu)

Michigan Alkolizm Tarama Testi

Alkol Kullanım Bozukluklarını  Saptama Ölçeği

Alkol Kullanımı Değerlendirme Ölçeği ( MAST)

Alkol Yoksunluğu Değerlendirme Ölçeği ( CIWA-ar)

Deliryum Değerlendirme Ölçeği

FAGERSTROM Nikotin Bağımlılık Testi

Cage Anketi

İnternet Bağımlılığı Ölçeği

 

 

 

Cinsel İşlev Bozuklukları

Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği

Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği

 

Yeme Bozuklukları

Yeme Tutumu Ölçeği

 

 

Uyku Bozuklukları

Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi

 

İçgörü

İç Görünün Değerlendirilmesi Ölçeği ( SAI)

İç görü ve Tedaviye Karşı Tutum ( GDS)

 

Kişilik Envanter Ve Ölçekleri

Eysenck Kişilik Anketi Kısa Formu

Borderline Kişilik Envanteri

Şizotipal Kişilik Ölçeği

A tipi kişilik ölçeği

Aleksitimi ölçeği

BUSS-DURKEE Düşmancıl Tutum Belirtilerinin Dökümü ( BDH)

Benlik Tasarımı Envanteri

Rosenberg Benlik saygısı ölçeği

Beş faktör kişilik ölçeği

Boyun eğici davranışlar ölçeği

Boyun eğicilik ölçeği

Bem cinsiyet rolleri envanteri

Çok boyutlu öfke ölçeği

Çözüm yolları envanteri

Dürtüsellik ölçeği

Gereksinim belirleme anketi

İş doyumu ölçeği

Kendini gerçekleştirme ölçeği

Kontrol odağı ölçeği

Otomatik düşünceler ölçeği

Problem çözme envanteri

Suçluluk ve utanma ölçeği

UCLA Yalnızlık ölçeği

Utangaçlık ölçeği

 

Genel İşlevsellik, Yaşam Kalitesi

Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği

Sosyal İşlevsellik Ölçeği

Sosyal Uyum Ölçeği

Bireysel ve Sosyal Performans Ölçeği

 

Kişilerarası İlişkiler

Ayrılma Anksiyetesi Belirti Envanteri

Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi

Anne baba tutum ölçeği

Bağlanma ölçeği

İletişim stilleri ölçeği

Kişilerarası tarz ölçeği

Sosyal karşılaştırma ölçeği

Ebeveyn ve Arkadaşlara bağlanma ölçeği

Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği

 

Diğer Test Ve Ölçekler

UKU Yan etki Değerlendirme Ölçeği

Apati Değerlendirme Ölçeği

Kısa Form ( SK-36)