Baş Ağrısı

Hastalık grupları arasında baş ağrıları yelpazede geniş bir yer tutar. Her baş ağrısı beyin ile ilgili değildir. EEG ayırıcı tanıda çok önemli bir yer tutar. Baş ağrıları nedenlerine göre değişik tedavilere yönlendirilir. Bunlar arasında ruhsal (psikosomatik) sebepli olanlar az değildir. Yaşamında en az bir defa başı ağrımayan kişi yoktur; ancak her baş ağrısı aynı tedaviden yararlanamaz. Dolayısıyla baş ağrısı biriminin koyacağı tanı önem kazanmaktadır.

Epilepsi

Halk dili ile "sara" hastalığı veya epilepsi, genellikle bilinç kaybının eşlik ettiği ve tekrarlayan nöbetler halinde ortaya çıkan, beyin kaynaklı hastalıkların bir bulgusudur. Çocuk ve erişkin yaşlarda, değişik tiplerde ortaya çıkan, nörolojinin epileptoloji yan dalının ilgilendiği bir konudur. Genelde ilaç tedavisi ile takip edilen hastalarda bazen de cerrahi ve beyin pili şeklinde tedaviler de uygulanabilir. Epilepsi hastalığının takip- tedavisi için beyin elektrosu (EEG) tahlilleri yardımcı olmakta ve bu imkan da kliniğimizde vardır. Epilepsi geçmiş çağlarda kutsal bir hastalık olarak algılanırken, çağımız tıbbında beyinin damar hastalıklarından urlarına kadar çok çeşitli ve değişik beynin hastalıklarının bir bulgusu olduğu ve tedavi edilebildiği anlaşılmış, her bayılma nöbetinin de epilepsi olmadığı kanıtlanmıştır. Epileptik hastanın toplum içinde rehabilitasyonuna da çok önem verilmektedir. Epilepsi biriminde hastanın hem beyin hem ruhsal sorunları ele alınmaktadır.

Beyin Damar Hastalıkları

Beyin damar hastalıkları çok çeşitlidir. Baş dönmesi, unutkanlık, felç, başağrısı, bulantı - kusma, koma, denge kusuru şeklinde bulgular olabilir. En sık görülen nedenlerinden biri Hipertansiyon (tansiyon yüksekliğidir) EEG'nin tanıda çok önemli yeri vardır. Bazen beyin damar hastalıklarında halüsinasyon, hezeyan ve psikoz tipi psikiyatrik bozukluklarda görülebilmekte, davranış kusurları gibi psikolojik arızalarda izlenebilmektedir.

Parkinson

Hareket bozuklukları birimi beynin gri madde çekirdeklerindeki hastalıklarla ilgilenmektedir. Parkinson hastalığı titreme ve yürüme bozukluğu dahil birçok belirtisi olan nörolojik bir hastalıktır. İlaç, cerrahi, pil tedavileri vardır. Ancak her halde de hastanın düzenli ilaç alımı ve düzenli ve düzenli aralıklarla kontrolü tedavinin sonuçlanması için olmazsa olmaz koşullarındandır.

Demans

Beyin de diğer organlar gibi yaşlanmakta ve buna bağlı olarak demans, doku hastalıkları, bazen de felçler görülmektedir.
1) Hastalığın Tanımı,
2) Yaşlanan beynin geronöropsikiyatrik tedavisi
3) Bunama Olmuşsa (demans) hastanın koşullarının ve rahatsızlığını iyileştirmesi, yaşlı beyin birimi ilgi alanı içerisindedir. Yüksek tansiyon başta olmak üzere birçok hastalık beyni bozmakta ve bazen felç nedeni olmaktadır. Bu birim bu tür hastalıkların tedavisinde de hizmet verebilmekte ve EEG ile basit ön tetkik hizmete sokabilmektedir.

Uyku Sorunları

Uykuya dalmada güçlükten, kâbuslara, sık uyanmalara kadar uyku şikayeti yapan rahatsızlıklar vardır. Bunlarla uğraşan birimde kişinin uyku şikâyetlerinin uygun tedavisi incelenir; Uyku sinir sisteminin dinlenip yenilenebilmesi için gerekli olan ve ömrün üçte birini kapsayan zamandır. Bu sürede beyin hücreleri ve metabolizmadaki sapmalar ertesi günkü ruh halini oldukça etkilemektedir. Huzursuz bacak sendromu da bir uyku bozukluğu sayılabilir.

Ağrı

Bel-boyun ağrıları çok sık bir başvuru nedenidir. Ağrılar başa ve bacağa yayılırsa da esas rahatsızlık omurgada özellikle de boyun ve bel bölgesindedir. Romatizmadan, boyun fıtığına kemik hastalıklarına kadar değişlik nedenli omurga ağrıları vardır. Hepsi ilaç ve fizik tedaviden fayda görmez. Kas veya psikolojik nedenli ağrılarda sık görülebilir. Bel boyun ağrıları birimi tedaviye yöneltmede yardımcı olmaktadır.

EEG

HaNs Berger tarafından 80-90 yıl önce keşfedilen elektro anseffalografi (eeg) yöntemi nöroloji ve psikiyatride basit, çabuk sonuç veren, kansız ve ağrısız yöntemdir. Beynin çalışması ve dolayısıyla hastalıkları hakkında fikir veren ve kullanımı yaygın bir tahlildir.
EEG araştırmaları sinir sisteminin çalışmasını anlamamıza ve aynı zamanda hastalık tanılarını güçlendirmede çok sık başvurulan değerli bir yöntemdir. Kısa sürede uygulanması da önemli bir avantaj sayılmaktadır. EEG baş ağrıları, epilepsi (sara), bayılma, bilinç kaybı, koma, bunama vb. birçok tanıya yardımcı olmakta; felç vakaları ve uyku sorunlarının takibinde kullanıldığı gibi nöroloji dışında da psikiyatrinin birçok hastalığının (alkol davranış sorunları, madde bağımlılığı, depresyon, anksiyete, unutkanlık vb.), inceleme ve tahlilinde de kullanılmaktadır.

Kişisel Gelişim Grubu ve Grup Tedavileri

Bireylerin günlük yaşamda kendileriyle barışık olamayanlardan-kendilerini sorgulayanlara veya eksiklik hissedenlere kadar değişik ve çeşitli sorgulamaları olur.
Başarısızlık duygusundan, uyumsuzluğa, travma izleniminden mutsuzluğa değişik insan halleri vardır.

Bütün bu kişinin iç dünyasının, gelişimini ve ''öteki'' ile ilişkilerini şekillendirmek için gerekli desteği bulabilecekleri psikolojik grup tedavilerimiz diğer ''grup tedavilerini'' yanında kliniğimizde uygulanmaktadır.

Gayemiz insanı kendisi için çok önemli olan mutluluk ve ''özgürlük''kavramı ile buluşturmaktır.
Mutluluk algısı diğer psikoterapi gruplarımızdan farklı olara bir hastalığa veya davranış bozukluğuna bağlı olmadan bireyin ''iç huzuruyla'' ilgilidir. ''içsel huzur duygusu'' bazı hastalıklarda bozulabilir; grup tedavisi bunları değiştirebilir, rahatsızlığa yönelik (eğitim-destek) tedaviyi sağlar.
Kişisel gelişim grubu ise, ''kendi halindeki bireyi'' rahatsızlığı olamasa da, varoluşçu psikoterapi sınırları içinde ''özgür ve mutlu'' birey olgusuyla tanıştırmayı hedefler.

Hipnoterapi

Hipnoz kişinin bilinçaltı dünyasına hitap eden, çağlar boyu değişik şekillerde tedavi ve gösteri için kullanılan bir tekniktir. Hipnoz altında psikoterapi ile davranışların etkilenmesi ve değiştirilmesi, unutulanların bilince çıkması hipnoterapi adını alır. Katharsis (temizleme) yöntemi ile bilinçaltı telkin vasıtasıyla birçok sıkıntıyla başa çıkabilmektedir... Hipnoz ve bilinçli hipnoz gibi tekniklerin hipnoz adı altında toplandığını,ama aslında hipnoterapi dediğimiz psikoterapiyle beraber olan uygulanması ayrı bir süreçtir ,özel bir eğitim gerektirir.
Hipnoterapi alanında psikosomatik hastalıklardan bağımlılığa (sigara alkol vb.), zayıflamadan(obezite) tiklere kadar sayısız rahatsızlık değiştirilebilmektedir. Hipnoz herkese uygulanamamakla beraber birçok olguda ilaç tedavisi kadar,hatta daha iyi sonuçlar da verebilmektedir. Hipnoterapiyle zihinsel bilinçsel psikoterapi son yıllarda gözde bir yöntem olmuştur.

Hipnoz tekniği ve hipnoterapi uygulamalarımız için önce bir hazırlık görüşmesi yapılır ve uygun vakalarda tedavi kısa sürelerde sonuç verebilir.