Prof. Dr. Sedat Özkan Akşam’a Açıklamalarda Bulundu

2021 YKS’ye sayılı günler kala öğrenciler sınavdan önce uyku düzeni için araştırma yapmaya başladı. Peki, uykuyla sınav kaygısı arasında nasıl bir ilişki var? YKS’den önce uyku hijyenine dikkat çeken Prof. Dr. Sedat Özkan, “Geç saatlere kadar uyanık kalıp çalışan öğrencilerin, sınav gününden bir gün önce bu vücut saatini değiştirmesi çok zor olacaktır.” dedi. İşte başarılı bir YKS için 5 uyku tavsiyesi…

2021 YKS için uyku ve kaygı ikilisi başarıyı etkileyen en önemli iki faktör. YKS’den önce uyku düzenini oluşturmanın yollarını bir araya getirdik.

Aksam.com.tr’den Merve Kantarcı Çulha’ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sedat Özkan, uyku hijyenine dikkat çekti.

Sınav öncesi uyku düzeninin YKS gibi sınavlarda başarıyı ve problem çözme yeteneğini etkilediğini belirten Özkan, YKS başarısı için 5 uyku tavsiyesinde bulundu.

  1. UYKU HİJYENİ

Uyku hijyenine dikkat etmek gerek. Uyku hijyeni: her gün aynı saatlerde uyuyup, aynı saatlerde uyanmayı gerektirir. Geç saatlere kadar uyanık kalıp çalışan öğrencilerin, sınav gününden bir gün önce bu vücut saatini değiştirmesi çok zor olacaktır. Örneğin gece 2-3’e kadar ders çalışıyorken, kişi sınavdan bir gün önce 22.00’de yatsa dahi uykusu gelmeyeceği için uykuya dalmakta sorun yaşayacaktır. Aynı şekilde gece geç yatıp, sabah geç kalkan bir öğrencinin, sınav günü 8.00’de uyanması uykusunu alamamasına sebep olacaktır.

Uyku hijyeni: uyku alışkanlıkları ve çevresel faktörleri beraber barındırır. Kafeinli içeceklerin, enerji içeceklerinin, alkol gibi içeceklerin öğleden sonra, akşam ya da gece tüketiminden kaçınmak; uyunacak odada ışık ya da ses olmaması örnek olarak verilebilir. Uyumadan önce rahatlama teknikleri, nefes teknikleri de kişinin kaygısının azalmasına ve uykuya dalmasına yardımcı olur.

 

Devamı için: https://www.aksam.com.tr/mor-papatya/basarili-bir-yks-icin-5-uyku-tavsiyesi/haber-1181720

Kaynak: Akşam