Prof. Dr. Sedat Özkan ABD Üniversitelerini Ziyaret Etti

“45 yıl önce kabul edildiğim, ancak tıbbiye sevdası ve memleket sevgisi nedeniyle gitmediğim bazı ABD üniversitelerini ( Princeton, Yale, Elmira, Northwestern vs ) Hoca olarak ancak öğrenci ruhuyla ziyaret etmek anlamlı oldu. Özgürlük, özgürce araştırmak, keşfetmek, düşünmek, merak etmek, mutluluk… Dünyanın değişik ülkelerinden ve kültürlerinden öğrenci ve hocalarla muhabbet keyifli ve zihin açıcı.

Merak ve zihnimize sınır koymayalım. Dünyanın, evrenin bilinmezliklerini, beynimizin ve ruhumuzun derinliklerini araştırmak keyifli. Bilinmezlikleri merak edip araştırmak beyni geliştirir. Geçen yıl Columbia Üniversitesine davetle beyin bilimleri merkezinde incelemelerde bulunmak ufuk açıcı idi. Bipolar bozukluk, Parkinson, kısmen OKB, DM gibi hastalıklar tarih olabilir. Şizofreni ve kanser ise henüz zor. Şimdi de Boston’da MIT’de ‘yapay zeka’ merkezini ziyaret olağanüstü çağrışımlar yaptı.

Geleceği yakalamak, geleceği şekillendirmek mümkün ve müthiş! Beyin bilimleri ile bilgisayar bilimlerinin etkileşimi yeni ufuklar ve icatlar açacak. Yapay zeka araştırmaları dünyada yeni bir devir başlatacak. Harvard’ı ziyaret etmek zihnimde çok yönlü çağrışımlar yaptı. Liseden sınıf arkadaşlarımın başarılarını görmek mutlu etti. Harvard iki özlü çağrışım yaptı.

– Bilimsel disiplinler arası paylaşım ve etkileşimin yaratıcılığı. Bu bütüncül ve gestaltçı yaklaşım hem zihnime hem kişiliğime uygun. Liyezon psikiyatrisi bilim dalını kurarken bu zihniyet temel idi. Psikiyatri ile diğer tıp disiplinlerini köprülemek ve bütünleştirmek… Şimdi de tıp ile diğer sosyal, humanistik ve felsefi bilimlerin etkileşimi keyifli.

– İnsan zihni ve bilim özgür oldukça yaratıcı ve üretken olur. İnsan zihni ve bilim, siyasetin de teolojinin de sosyolojinin de geleneklerin de kontrolünde olmamalı.

Harvard Üniversitesi özgür zihin ve özgür bilimin nasıl yaratıcı potansiyelde olabileceğini, insanlığa nasıl ileri katkılar sunabileceğinin örneği. Fortrant’dan günümüze bilgisayar serüveni bir örnek. Bilim özgür zihinle yapılır. İnsanoğlu zihnini önyargı , dogma ve kalıplardan arındırmalı, özgürleştirmeli. Kalıplar, kişisel tercihler, yaşam biçimleri, cinsiyet, milliyet, coğrafya, inanç vs’den bağımsız, bilim üretiminin önünün açılması ABD’nin gelişiminde önemli bir zemin olmuş. Bu ABD ziyaretimde antik çağlardan bu yana ruh-beden sağlığında ve psikosomatik tıpta gündem olan ‘mindfulness’ konusunda ileri görüşmeler ve zihinsel seyahatler de yapacağım önümüzdeki günlerde.

Güzel memleketimizin güzel insanları ve hepimiz; gereksiz, küçük, işlevsiz gündemlerle uğraşmayıp işimiz ve ileri projelerle ve ileri götüren gündemlerle uğraşalım.

Deneyimlerimiz olağanüstü. Bunları çağdaş bilim ve araştırmaların süzgeci ile sentez etsek harika olacak. Sevgilerimle…”

Prof. Dr. Sedat Özkan